Motivacija starejših za vadbo v vadbenih centrih - Vučković, Vojko (Šport (Ljubljana), 2024)
Namen študije je preučevati interese in motivacijo za telesno vadbo med starejšimi odraslimi uporabniki vadbenih centrov v Sloveniji. Uporabili smo mednarodno priznan vprašalnik EMI-2 z 51 trditvami. Vzorec je sestavljen iz 1053 anketirancev, od tega je bilo 97 starejših od 45 let. Ugotovili smo, da so posamezniki iz te starostne skupine bolj motivirani za vadbo zaradi ohranjanja vitalnosti, zdravstvenih razlogov, nadzora nad telesno težo in okretnosti v primerjavi z mlajšimi. Med motivi posameznikov do 45 let pa je v ospredju tekmovalnost, kar potrjujejo tudi druge študije. Razlik v motivaciji z vidika pripadnosti, moči, videza in užitka med mlajšimi in starejšimi anketiranci nismo potrdili, kot smo pričakovali na podlagi izsledkov v tuji literaturi. Pri starejših odraslih smo odkrili, da ženskam okretnost pomeni več kot moškim, kar je mogoče pojasniti s fiziološkimi spremembami in željo po ohranjanju neodvisnosti. Na koncu smo raziskali razlike v motivaciji glede na obdobje obiskovanja vadbe v vadbenem centru, pri čemer smo mejo postavili na dve leti, da bi bolje razumeli dolgoročne vzorce motivacije. Ugotovili smo, da je motiv, povezan z nadzorovanjem lastne telesne teže, bolj izražen pri starejših odraslih, ki so se šele začeli ukvarjati z vadbo, kot pri tistih, ki vadijo že dalj časa.
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; elderly; EMI-2; exercise motivation; motivacija za vadbo; older adults; sport; staranje; starejši odrasli; starostnik; šport