Razvoj koncepta funkcijske zvrstnosti v slovenskem jezikoslovju - Dukič, Davorin (Slavistična revija, 2010)
Prispevek obravnava odnos slovenskega jezikoslovja do pojava funkcijske jezikovne členjenosti, tradicionalno imenovanega funkcijska zvrstnost. Za identificiranje ključnih lastnosti razvoja teoretskih konceptov so analizirane jezikoslovne razprave oz. dela številnih avtorjev, ki so glede na čas nastanka danes klasične funkcijskozvrstne teorije ločene na tri kronološka obdobja. Ob koncu pregleda so predstavljene ugotovitve, vezane na značilnosti razlag funkcijske zvrstnosti, razvoja tozadevnega terminološkega aparata in klasifikacij funkcijskih zvrsti.
Keywords: funkcijska lingvistika; jezikoslovje; knjižni jezik; linguistics; Slovene; slovenščina; standard language