Društva za Združene narode kot zagovorniki in kritično oko Organizacije združenih narodov - Aralica, Adriana (Teorija in praksa, 2016)
Članek analizira vlogo civilne družbe v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN) na primeru društev za Združene narode (ZN), nacionalnih civilnodružbenih organizacij s pestrimi programi in raznovrstnim članstvom, ki predstavljajo vezni člen med državljani sveta ter OZN. Članek bo predstavil uspešne zgodbe Društva za ZN za Slovenijo, pri čemer se bo osredotočil na pionirsko vlogo Društva za ZN na področju globalnega učenja v času nekdanje Jugoslavije in priložnosti za ponovno krepitev te vloge. Društva za ZN bodo tudi v prihodnje ključni glasniki tematik in idealov OZN. Vzpostavljanje dialoga z relevantnimi deležniki, zagovorništvo vrednot in ciljev OZN ter kritičen pogled na delovanje organizacije s poudarkom na mladih kot ciljno skupino predstavlja priložnost za krepitev prepoznavnosti Društva za ZN kot osrednjega foruma za razprave o globalnih izzivih
Keywords: Advocacy; Civil society; Civilna družba; društva za ZN; globalno učenje; International organizations; Mednarodne organizacije; Organizacija združenih narodov; Slovenia; Slovenija; Zagovorništvo