A low-power and low-noise 4-12 GHz buck CMOS low-noise amplifier with current-reused technique - Liu, Jian (Informacije MIDEM, 2025)
V članku je predstavljen širokopasovni popolnoma integriran ojačevalnik (LNA) z nizko porabo energije in nizkim šumom. Ima 8 GHz (od 4 GHz do 12 GHz) pasovno širino in odlično šumno število (NF) z uporabo 65 nm tehnologije CMOS. LNA ojačevalnik je bil zasnovan z uporabo tehnike ponovne uporabe toka in tehnike kaskodnega povečanja ojačitve. Medstopenjske dušilke uporabljajo zaporedno ojačitev za zmanjšanje visokofrekvenčnega ojačenja in doseganje visokega širokopasovnega ojačenja. Predlagano vezje LNA je doseglo visoko ojačenje 23,5±1 dB z vhodno povratno izgubo, manjšo od -8 dB, znotraj pasovne širine (4-12 GHz). Ravna NF je 3,3±0,5 dB, NFmin pa je 2,8 dB. Pri doseganju zgornje zmogljivosti je vhodna točka tretjega reda (IIP3) prav tako dosegla -10,78 dBm. LNA porabi 6,07 mW pri napajanju z napetostjo 1,2 V in zavzema površino 0,53 × 0,55 mm2 .
Keywords: CMOS; Current-reused; low-noise amplifier (LNA); noise figure (NF); ojačevalnik z nizkim šumom (LNA); ponovna uporaba toka; vrednost šuma (NF)