Ekosocializem kot alternativa - Kirn, Andrej (Teorija in praksa, 2014)
Zgodovinska vloga kapitalizma se končuje. Alternativa je ekosocializem, ki je družbeno in ekološko nujen. Njegova dovršitev mora biti globalna, kar pa ne izključuje lokalnih, znotrajdržavnih in mednarodnih protestov, ki vodijo k globalnemu obratu od neoliberalnega kapitalizma k ekosocializmu. Pri različnih socializmih je vedno šlo za kritiko obstoječe družbe, idejo bolj pravične družbe in za načine ter sredstva, kako doseči te cilje. Z oktobrsko revolucijo se je ideja socializma premaknila na praktično raven. Stalinizem je naredil največ škode delavskemu gibanju. Z možnostjo družbene revolucije na ekonomsko in znanstveno-tehničnem razvitem Zahodu sta povezani doktrini revizionizma in reformizma. "Tretja pot" med socializmom in kapitalizmom ni socialnotržno gospodarstvo, ampak družbeni sistem ekosocializma, ki združuje lastnosti demokratičnega, humanega socializma in kapitalističnega socialnotržnega gospodarstva. Alternativne strukturne reforme ekosocializma bi bile: pluralnost lastnine, večinsko solastništvo zaposlenih, neposredna demokracija in zeleni preboj. Ekosocializem je tretja pot. Za uresničitev te poti je pomembno razmerje med družbenim protestnim gibanjem in politično stranko. Neoliberalni kapitalizem je razdiralen do družbe in narave. Ne upošteva načela previdnosti niti pri možnih ekoloških/okoljskih niti pri družbeno-ekonomskih posledicah.
Keywords: družba; Družbena gibanja; Ecology; Ekologija; krize; Neoliberalism; Neoliberalizem; Social movements; Socialism; Socializem; society