The weaponisation of drones – a threat from above used for terrorist purposes - Ilijevski, Ice (Varstvoslovje, 2021)
Namen tega prispevka je ugotavljanje nevarnosti brezpilotnih letalnikov (dronov), ki se hitro razvijajo in postajajo učinkovitejši, zmogljivejši in jih je enostavno oborožiti, glede na njihovo uporabo terorističnih organizacij. Zaradi natančnosti, učinkovitosti in ekonomičnosti brezpilotnih letalnikov so jih teroristične organizacije v zadnjem desetletju uporabljale za izvajanje napadov po vsem svetu. Prispevek obravnava preprečevanje in protiukrepe, ki jih izvajajo nacionalni organi ter razvoj obrambnih taktik proti napadom z brezpilotnimi letalniki. Avtorji ugotavljajo, da je grožnja napadov z brezpilotnimi letalniki celo večja, kot si mnogi predstavljajo, saj jih je mogoče uporabiti za napad na kritično infrastrukturo. Metode V prispevku so obravnavani in opisani taktični načini zlonamerne uporabe brezpilotnih letalnikov, ki so jo uporabljale teroristične organizacije. Za boljše razumevanje bistva tega problema so predstavljene in ocenjene metode in tehnike napada, značilnosti brezpilotnih letalnikov ter ukrepi varnostnih in obveščevalnih služb v boju proti tej grožnji. Vsa ta vprašanja so avtorji naslovili tudi v polstrukturiranih intervjujih, opravljenih preko spleta. Ugotovitve Zaradi hitrega razvoja tehnologije in napredka na področju proizvodnje dronov ter njihove nizke cene in razpoložljivosti se ti zlahka spremenijo v improvizirane eksplozivne naprave, ki so privlačne za številne teroristične organizacije in posameznike, pri čemer nastane nov tip asimetrične grožnje. Grožnja iz zraka, ki jo predstavljajo brezpilotni letalniki, je zelo prefinjena in kompleksna ter si zasluži več pozornosti nacionalnih varnostnih organov. Poleg tega je razvoj in uvedba zaščitnih ter preventivnih pristopov in mehanizmov na mednarodni ravni ter njihova popolna implementacija na nacionalni ravni bistvenega pomena za preprečevanje načrtovanih napadov z brezpilotnimi letalniki. Izvirnost/pomembnost prispevka O tej temi se v raziskavah in študijah s področja varnosti redko razpravlja. Prispevek ponuja dober pregled težav in groženj, ki jih brezpilotni letalniki že povzročajo organom pregona, ter izzivov za nacionalne organe pri njihovem preprečevanju.
Keywords: brezpilotni letalniki; drone; droni; grožnja; teroristični napad; terorizem; terrorism; terrorist attack; threat; unmanned aerial vehicle