Vpliv vidnih funkcij na uspešnost izvajanja prostih metov v košarki - Vinazza, Anže (Šport (Ljubljana), 2021)
V raziskavi smo želeli ugotoviti pomen vidnih funkcij pri prostih metih. Pri tem smo se osredotočili na pomen vpliva vidne povratne informacije, pomen vpliva poudarjenega očesnega fokusa na obroč pred izmetom in pomen vpliva ostrine vida. V raziskavo je bilo vključenih 15 kakovostnih članskih košarkarjev, ki igrajo v drugi in tretji slovenski košarkarski ligi (starost 24 ± 4 leta, telesna višina 188 ± 7 cm, telesna masa 85 ± 8 kg). Izbrani košarkarji so izvedli po 20 prostih metov v šestih različnih pogojih. Ugotovili smo, da ni statistično značilnih razlik med uspešnostjo metov v običajnih pogojih in metov v spremenjenih (oteženih) pogojih, razen v primeru metov brez vidne informacije (s prevezo čez oči). Čeprav nismo potrdili razlik, se je pokazalo, da so bili igralci v povprečju manj uspešni pri metih, ki so jih izvajali v spremenjenih pogojih. Poleg tega smo potrdili domnevo, da so igralci, ki so v povprečju uspešnejši pri metih v običajnih pogojih, uspešnejši tudi pri metih v spremenjenih pogojih.
Keywords: basketball; košarka; met; povratne informacije; shot; sport; šport; vid; visual feedback