Spatial variability of throughfall under single birch and pine tree canopies - Zabret, Katarina (Acta hydrotechnica, 2018)
Obravnavali smo vpliv lastnosti dreves in meteoroloških spremenljivk na prostorsko spremenljivost prepuščenih padavin pod drevesnima krošnjama navadne breze in črnega bora. Delež prepuščenih padavin smo merili leta 2016 v 11 točkah pod krošnjama. Za 30 dogodkov, ki smo jih vključili v analizo, je delež prestreženih padavin pod brezo znašal 73 %, pod borom pa 56 % padavin na prostem. Koeficient variacije točkovno izmerjenih prepuščenih padavin je znašal 30 % v primeru breze in 40 % v primeru bora. Na prostorsko spremenljivost prepuščenih padavin pod brezo sta vplivali tako oddaljenost od drevesnega debla kot tudi pokritost s krošnjo. V obdobjih olistane krošnje in v obdobju mirovanja je razporeditev prepuščenih padavin pod krošnjo breze tvorila drugačne vzorce. Poleg tega sta na prostorsko porazdelitev prepuščenih padavin pod brezo vplivali tudi količina padavin in njihova mikrostruktura. Ne glede na to, pa je med obravnavanimi lastnostmi dreves na razporeditev prepuščenih padavin pod borom vplivala le pokritost s krošnjo. Na te prostorske vzorce sta vplivali še količina padavin in njihova intenziteta.
Keywords: Betula pendula; hidrologija; Pinus nigra; prepuščene padavine; prestrežene padavine; prostorska porazdelitev; prostorska spremenljivost; rainfall interception; spatial distribution; spatial variability; throughfall