Razširjena odgovornost proizvajalca - rešitev za zajezitev pojava hitre mode? - Tanko, Gaja (Pravni letopis, 2023)
Odgovornost za odpadni tekstil trenutno na ravni EU ni harmonizirana, zato države v nacionalnih pravnih redih samostojno urejajo vprašanje odgovornosti za tekstil, ki postane odpadek. V večini držav stroški ravnanja z odpadnim tekstilom bremenijo lokalne oblasti (občine) ali davkoplačevalce, in ne proizvajalcev tekstilnih produktov, ki so primarni povzročitelj odpadkov. Prispevek obravnava razširjeno odgovornost proizvajalca, kakor je urejena v Direktivi (EU) 2018/851, in posebej predstavi izzive ureditve razširjene odgovornosti za proizvajalce v tekstilni industriji. Pri tem se prispevek osredotoči na vprašanja: kaj razumeti pod pojmom odpadek; kakšne so obveznosti proizvajalca, če se neka snov ali predmet kvalificira kot odpadek; kako države v praksi okvalificirajo različne načine zbiranja odpadnega tekstila; kdaj odpadku preneha status odpadka; koga je treba zajeti z definicijo proizvajalca in kakšen je pomen ekomodulacije prispevkov. V prispevku so poleg razširjene odgovornosti proizvajalca predstavljeni še nekateri alternativni pristopi za zajezitev fenomena hitre mode, katerih fokus je usmerjen že na začetno fazo – oblikovanje produkta. Prispevek predstavi možnost ureditve odgovornosti proizvajalca za oblikovanje trajnostnega produkta (»ekodizajn«), ki bi pomenil čim manj negativnih vplivov na okolje, imel čim daljšo življenjsko dobo in bi ga bilo mogoče enostavno popraviti, ponovno uporabiti ali reciklirati.
Keywords: Direktiva o odpadkih; hitra moda; ponovna uporaba; razširjena odgovornost proizvajalca; recikliranje; tekstilni odpadki; trajnostni produkti