Družbene dileme v Iliadi - Smrke, Marjan (Teorija in praksa, 2020)
V članku evidentiramo družbene dileme v Homerjevi Iliadi. Situacije, ki ustrezajo družbenim dilemam, kot jih opredeljuje tozadevna znanost, so pogoste. Prevladujejo dileme prispevanja. To je v skladu z naravo temeljne dejavnosti v epu - vojskovanjem. Vojskovanje terja prispevke vseh posameznikov h kolektivnemu cilju, kaznovanje defektorjev in nagrajevanje nadpovprečne kooperativnosti. Tudi v sporu med Agamemnonom in Ahilom, ki je vozlišče celega kompleksa družbenih dilem, je osrednja dilema prispevanja. Opaženi so še primeri dileme jemanja, piščančeve (zajčeve), prostovoljčeve, zapornikove, zastonjkarjeve dileme ter znotrajosebnih dilem. Nekateri primeri imajo vrednost prototipov: to pomeni, da jih znanost o družbenih dilemah lahko uporablja kot poučne vzorčne primere.
Keywords: družbene dileme; Homer; Iliada; prispevanje