Molluschi esotici nell'alto Adriatico - De Min, Raffaella (Annales. Series historia naturalis, 1998)
V Sredozemskem morju se čedalje pogosteje pojavljajo eksotične vrste mehkužcev. Do širjenja teh vrst lahko pride po naravni poti skozi Gibraltarsko ožino in Sueški prekop, lahko pa tudi zaradi človeških dejavnosti. V severnem Jadranu sta avtorja ugotovila pojavljanje 12 eksotičnih vrst mehkužcev, to je 3 vrst polžev in 9 vrst školjk. Sedem od teh vrst (Rapana venosa, Bursatella leachi, Scapharca inaequivalvis, Musculista senhousia, Xenostrobus securis, Crassostrea gigas in Tapes philippinarum) se je v novem območju že ustalilo, ostale (Strombus decorus, Brachydontes pharaonis, Perna picta, Pinctada radiata in Saccostrea commercialis) pa smatrata za naključne vrste, ki niso bile naknadno potrjene...
Keywords: mehkužci; severni Jadran; školjke