Gorska ranljiva območja - primer Triglavskega narodnega parka - Rejec Brancelj, Irena (Geographica Slovenica, 2000)
Človekov vpliv ranljivih gorskih območij je bil preučevan v Triglavskem narodnem parku. V preteklosti so bile na tem območju gospodarsko pomembne tri dejavnosti: fužinarstvo, planšarstvo in gozdarstvo. Današnji človekov vpliv je bolj raznolik. Njegovo bivanje v osrednjem delu parka je pretežno sezonsko, povezano s turizmom in rekreacijo ter počitnikovanjem. Lokalno onesnaženje je posledica človekovih dejavnosti, ki izkoriščajo naravne vire, lokalnega in tranzitnega prometa ter trajne in občasne poselitve.
Keywords: ecology; ekologija; varstvo okolja; environmental protection; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; narodni parki; Triglav National Park; Triglavski narodni park; Slovenia; Slovenija