Učinki meddializne kognitivne in telesne vadbe na kognitivne sposobnosti in telesno zmogljivost - Colja, Evelin (Šport (Ljubljana), 2024)
Hemodializni bolniki so pogosto telesno nedejavni in manj zmogljivi v primerjavi s splošno populacijo, pri njih so pogoste tudi kognitivne motnje. Namen študije je bil ugotoviti učinek meddializnega kognitivnega treninga v kombinaciji s telesno vadbo na kognitivne sposobnosti in telesno zmogljivost v hemodializni populaciji. V raziskavo smo vključili 44 bolnikov. Naključno smo jih razporedili v eksperimentalno skupino (n = 22), ki je trikrat tedensko izvajala meddializno kolesarjenje in kognitivni trening, ter kontrolno skupino (n = 22), ki je prejemala le standardno oskrbo. Intervencija je trajala 12 tednov. Njene učinke smo preverjali s časovno merjenim testom vstani in pojdi (TUG) ter testom kodiranja (SDMT). Raziskavo je zaključilo 42 bolnikov. Pri eksperimentalni skupini smo ugotovili izboljšanje v primerjavi s kontrolno skupino pri testih TUG (p = 0,005) in SDMT (p < 0,001). Krajši čas za izvedbo testa TUG je bil povezan z boljšim rezultatom pri testu SDMT (r = –0,497, p = 0,001). Ugotovitve kažejo, da kombinacija meddializne vadbe in kognitivnega treninga lahko izboljša tako telesno zmogljivost kot kognitivne sposobnosti, kar odpira možnosti za nadaljnje raziskave in oblikovanje boljših terapevtskih smernic za hemodializne bolnike.
Keywords: cognitive abilities; cognitive training; dializno kolesarjenje; hemodializa; hemodialysis; intradialytic cycling; kognitivne sposobnosti; kognitivni trening; physical performance; sport; šport; telesna zmogljivost