Social ills of (global) capitalism under scrutiny in American literature classes - Burcar, Lilijana (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Članek izpostavlja vlogo in pomen družbeno angažirane literature in kritične pedagogike pri vzpostavljanju družbene ozaveščenosti in kritične pismenosti med študirajočo populacijo. Kritična pedagogika in družbeno angažirana literatura imata moč, da spodbujata kontekstualno obravnavo vprašanj, s katerimi se ukvarjajo dela, in da ponudita sistemsko razdelani vpogled v razumevanje institucionalnega patriarhata in rasizma kot operativnega mehanizma kapitalističnega sistema. To predstavlja odmik od ozkoglednega in deplasiranega razumevanja rasizma in seksizma kot izrastka osebnih predsodkov, saj gre tu za depolitizirano zamenjavo posledic z vzroki. S tem presežemo omejitve in zablode, ki jih na področju literarnih študij in pedagoškega posredovanja predstavlja kulturni preobrat s poudarkom na postmodernističnem pristopu. Članek tako zagovarja nujo po povrnitvi družbeno angažirane literature v fakultetne predavalnice in nujnost sistematično kontekstualnega pristopa do njene obravnave.
Keywords: capitalism; družbeno angažirana literatura; institucionalni patriarhat; institucionalni rasizem; kapitalizem; kritična pedagogika