Growth through the therapeutic element of relationships - Jerebic, Sara (Edinost in dialog, 2025)
Sodobno življenje ženske zaznamuje prepletenost zahtev dela, družine in družbenih pričakovanj, zaradi česar vse pogosteje prihaja do notranjega razkola. V takšnem kontekstu postaja sposobnost zavestnega ustavljanja, notranje refleksije in oblikovanje podpornih skupin ključno za dobrobit posameznic in posledično njihovih družin. V pomoč so lahko programi ženske duhovnosti, ki se različno odražajo v različnih kulturah in kontekstih. Predstavljamo raziskavo vključenosti udeleženk iz Slovenije v 90-dnevni duhovni program za ženske, kjer smo se osredotočali na relacijski vidik. Uporabili smo anketni vprašalnik in na podlagi analize vsebine raziskali izkušnje udeleženk programa. Rezultati so pokazali, da relacijska podpora predstavlja ključen dejavnik, ki udeleženkam pomaga vztrajati pri osebni spremembi. Ugotovitve kažejo na jasno izraženo potrebo po duhovni poglobitvi in živi prisotnosti v odnosih ter nudijo smernice za razvoj terapevtskih in pastoralnih pristopov za celostno podporo žensk v sodobnem svetu.
Keywords: group; odnos; pairs; pari; relationship; skupina; terapevtski element; therapeutic element; women’s spirituality; ženska duhovnost