Vloga Odbora Združenih narodov proti mučenju pri inkriminaciji mučenja - Pavčič, Urša (Teorija in praksa, 2019)
Namen članka je opredeliti vlogo Odbora Združenih narodov proti mučenju pri inkriminaciji mučenja v Republiki Sloveniji, kot to določa 1. člen Konvencije proti mučenju in drugim oblikam okrutnega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja. Analiza je razkrila, da je skladnost ravnanja Republike Slovenije s priporočili odbora visoka, čeprav iz priporočil Odbora proti mučenju (OPM) to na prvi pogled ni razvidno, saj njeno uresničevanje zadevnih določb konvencije označujeta postopna implementacija potrebnih ukrepov za izpolnitev priporočil odbora ter krepitev in razvoj novih, vse bolj nadrobnih norm o prepovedi mučenja in sorodnih ravnanj s strani odbora. Slednja značilnost sicer negativno učinkuje na skladnost ravnanja Republike Slovenije s priporočili odbora v smislu, da se njeno ravnanje presoja glede na vse strožje zahteve, vendar pa po drugi strani v Republiki Sloveniji prispeva k vedno višji ravni zaščite človekovih pravic.
Keywords: človekove pravice; mednarodno pravo; Odbor Združenih narodov proti mučenju; OZN; pogodbena telesa OZN; prepoved mučenja; Slovenija; varstvo človekovih pravic