Prihodnost univerzitetnih košarkarskih dejavnosti v Ljubljani - Florjančič, Aleš (Šport (Ljubljana), 2014)
Univerza v Ljubljani ima bogato in dolgoletno tradicijo obstoja. V okviru njenih programov delovanja je športna dejavnost prisotna že pol stoletja. Košarka kot športna panoga je v marsičem utirala začetno pot drugim športnim dejavnostim v slovenskem univerzitetnem športnem ustroju. Analiza stanja trenutnih univerzitetnih košarkarskih dejavnosti, njenih pogojev doma in v tujini, daje morebitne možnosti izboljšanja kvalitete organiziranosti, strokovne usposobljenosti posameznikov, doseganja boljše izvedbene uspešnosti ter oblikovanja možne prihodnje usmeritve na tem področju. Potrebne so sistemske izboljšave v smislu nadgradnje tekmovanj v okviru Univerze v Ljubljani in udeležbe njenih reprezentanc na mednarodnem parketu s postavitvijo organizacijske in izvedbene sheme razvoja tega področja, ki bi jo bilo mogoče kar najhitreje vpeljati v prakso. Pričujoči predlog predvideva realne rešitve, predvsem pa hitrejši razvoj košarkarskih dejavnosti univerzitetnega športa. Ker pa je vodenje športa na univerzi centralno, je pogled skozi prizmo košarkarskih dejavnosti uporaben tudi v širšem smislu.
Keywords: košarka; sport; šport; univerzitetni šport; vizija razvoja