Slavoločna kapitela v župnijski cerkvi v Špetru - Cevc, Emilijan (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Dva kapitela iz zgodnjega 16. stol., danes rabita kot podstavek in sta delo stavbarja in kamnoseka Kasparja iz Tolmina. Eden predstavlja dva heraldično oblikovana leva, drugi pa junaka v boju z grifom. Oba sta bila nekoč nemeščena v slavoloku poznogotskega prezbiterija stare župnijske cerkve v Špetru ob Nadiži. Boj z zmajem, po odlomku iz pisma sv. Pavla Efežanom (6, 13-18), predstavlja "Kristusovega vojščaka" v boju s simbolom pekla
Keywords: cerkvena umetnost; architecture; arhitektura