Krhkost toplo valjanih trakov višje legiranih dinamo jekel - Čop, Aleš (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Namen raziskave je bil ugotoviti vzroke pogostega lomljenja toplo valjanih trakov (TVT) višje legiranih dinamo jekel med obrezovanjem in luženjem. Raziskave so bile narejene na dinamo jeklih z 1,7 - 2,1 % Si in 0,5 - 1 % Al. Pri teh trakovih je večinoma prihajalo do težav tudi pri razogljičenju. V mikrostrukturi vzorcev trakov smo opazili številne izločke v obliki krogljic. V članku je opredeljen vpliv vsebnosti Al na izločanje prehodnih karbidov, vpliv karbidov na sposobnost razogljičenja jekel in pokanje pri obrezovanju in previjanju TVT.
Keywords: dinamo jeklo; krhkost; valjanje; ohlajanje