Pravice oseb LGBT+ v slovenski upravni praksi - Košec, Klavdija (Javna uprava, 2023)
Demokratičnost družbe se pretežno kaže skozi spoštovanje človekovih pravic najbolj pri ranljivih skupinah, kot so osebe LGBT+. Ta članek zato obravnava analizo predpisov in teoretična izhodišča za varstvo teh oseb s poudarkom na upravnih postopkih, ki so najpogostejši pri uveljavljanju njihovega pravnega položaja. Namen raziskave je identificirati upravne zadeve, v katerih prihaja do kršitev človekovih pravic oseb LGBT+ v Sloveniji, da bi v prihodnje razmere izboljšali. Pri analizi je bilo uporabljenih več raziskovalnih metod, na čelu s preučitvijo letnih poročil Varuha človekovih pravic, s študijami primerov in strukturiranimi intervjuji, na primer predstavnikov nevladne organizacije Legebitra. V razpravi o rezultatih raziskave ugotavljamo, da je prijavljenih kršitev ob sicer ustrezni zlasti procesnopravni ureditvi razmeroma malo, vendar ne zaradi odprtosti družbe in ozaveščenosti potreb teh oseb, temveč zaradi (še) razmeroma nizke stopnje uveljavljanja pravnega varstva.
Keywords: administrative procedures; človekove pravice; human rights protection; LGBT+; ombudsman; upravni postopki; upravno pravo; ustavno pravo; Varuh človekovih pravic