Sporočanje slabe novice - Lunder, Urška (Medicinski razgledi, 2003)
Sporočanje slabe novice je eden najtežjih izzivov pri sporazumevanju z bolnikom. Je ključnega pomena za kakovost življenja bolnika in njegov nadaljni odnos ter sodelovanje v postopku zdravljenja oziroma lajšanja simptomov. Slaba novica je vsaka novica o bolnikovem zdravstvenem stanju, ki jo zdravnik ali medicinska sestra sporoči bolniku ali njegovim bližnjim in lahko negativno vpliva na prejemnikovo prihodnost na telesnem, duševnem, delovnem, socialnem, družinskem in eksistenčnem področju. Sporočanje slabe novice naj bo stopenjsko, prilagojeno bolnikovim potrebam, kjer najprej izvemo, kaj bolnik že ve, koliko, in ali sploh želi vedeti. Informacijo posredujemo s primernimi veščinami, da podpremo bolnika v njegovi čustveni reakciji ter z njegovim sodelovanjem določimo nadaljne ukrepe. Strategije in veščin sporočanja slabe novice se je mogoče naučiti. Pri učenju veščin sporazumevanja so najbolj učinkovite izkustvene metode, kot so ; opazovanje pogovora v resnični situaciji, opazovanje videoposnetka, igranje vlog, sodelovanje simuliranih bolnikov, opazovanje posnetka igranega pogovora, povratne informacije o opravljenem igranju ter razprave o konkretnih dogajanjih v pogovorih z bolniki.
Keywords: Zdravnik-bolnik odnosi; Zaupnost; medicinska etika; bolniki; zdravniki