Evangelist ali socialist - Dittrich, Marie-Agnes (Muzikološki zbornik, 2007)
Na Bachovi konferenci leta 1950 v Leipzigu sta tekmovali dve podobi Bacha: socialistična podoba DDR s teološko in konservativno BRD. V času hladne vojne sta bili obe v službi legitimiranja rivalskih svetovnih nazorov. Da so pričakovali pomoč Bachove naravnanosti, spominjajo Bachove podobe drugih obdobij nacionalne negotovosti, kot sta denimo tisti iz časa Napoleonovih vojska (Forkel, 1802) ali ustanovitve prusko-nemškega cesarstva (Wagner, 1870).
Keywords: Bach, Johann Sebastian, 1685-1750; glasba; hladna vojna; konservativna podoba Bacha; music; recepcija Bacha; socialism; socializem