Uporabnost javnomnenjskih raziskav v planiranju in načrtovanju stanovanjskih območij - Fikfak, Alenka (AR. Arhitektura, raziskave, 2003)
Javno mnenje ima v času informacijske družbe veliko težo, saj izraža večinsko mišljenje posameznikov, ki so dovolj informirani o konkretnem primeru, da lahko ovrednotijo odnos do njega. V članku je predstavljena javnomnenjska raziskava, ki je bila izvedena v sklopu raziskovalne naloge Povojne stanovanjske soseske v Sloveniji - metodologija vrednotenja in prenove v treh naključno izbranih večstanovanjskih območij, grajenih med leti 1945 in 1965 v Ljubljani. Anketa je kot tehnika javnomnenjskih raziskav pomemben pripomoček za objektivno opredeljevanje in vrednotenje posegov v prostor in jo je potrebno enakovredno vključiti v planiranje in načrtovanje.
Keywords: architecture; arhitektura; Slovenia; Slovenija; Ljubljana; stanovanjska območja; stanovanjske soseske; arhitekturno načrtovanje; prenova; raziskave javnega mnenja; ankete