Hitre železniške povezave - naslednji slovenski infrastrukturni projekt stoletja? - Plevnik, Aljaž (Urbani izziv, 2005)
Razprava o gradnji omrežja hitrih železniških povezav na ozemlju RS postaja povstopu Slovenije v EU vse aktualnejša. Na pobudo Italije se razpravlja predvsem o podaljšanju hitre železniške proge v V. prometnem koridorju iz Trsta prek Slovenije proti vzhodu. To smer povezovanja prevzemajo tudi prostorski in prometni strateški dokumenti RS, čeprav so se v strokovni javnosti pojavljali dvomi o smotrnosti izgradnje tovrstnega omrežja na našem ozemlju pa tudi o primernosti povezovanja v smeri V. koridorja. V prispevku želimo s pregledom strateških in programskih dokumentov s področja razvoja železniške infrastrukture v RS in EU argumentirati potrebo po čimprejšnji celostni presoji razvojnih možnosti hitrih železniških povezav na ozemlju RS in opredelitvi nacionalnega interesa na tem področju.
Keywords: hitre proge; razvojna strategija; Slovenia; Slovenija; železniške proge; železniški promet; železniško omrežje