"Rečeno - storjeno" - Pan, Maja (Šolsko polje, 2011)
Analiza sovražnega homofobičnega govora v šoli skozi teorijo performativnosti spola, utemeljeni na interdisciplinarni fi lozofi ji spola J. Butler, bistveno dopolnjuje dva že obravnavana pristopa k spregi manjšinske seksualnosti in šole (Pan, 2009 in 2010), kjer so izpostavljeni aksiološki (vrednote v vrednotno normiranem dominantnem okolju) ter kritično epistemološki (umeščenost vednosti D. Haraway v prispodobi iskanja srebrne sekire na srebrnem mesecu) vidiki homofobičnega in heteronormativnega diskurza, zasnovanega na izkustvu nesistematičnega izobraževalnega dela v razredu (Pan, 2007) v zadnjih sedmih letih. Osnovna strategija razkrivanja konstitutivnih dejavnikov in moči v analizi ranjujočega/ranljivega govora (injurious speech) Judith Butler se skozi lastne paradigmatske primere homofobičnega govora v šolskem okolju izteka v kritično razmišljanje o problematičnem aktualnem položaju antidiskriminacijskega učenja na temo spola in manjšinskih seksualnosti pri nas. Na ta način tudi sama izvaja in prenaša svojstven performativ pričevanja, v pomenu, kakor ga zastavlja Shoshana Felman: proces učenja pozicionira v pomenljiv preplet krize in pedagogike. To je perspektiva učenja, ki utegne mladim LGBT osebam v šolah vrniti glas in možnost upora proti normativnim in represivnim oblikam spolnih in seksualnih materialnosti. S tem se na šolo in družino, ki se v trenutnem kulturnem boju "za otroke" populistično razglašata za trdnjavi varovanja slednjih, zaobrača vprašanje odgovornosti do travme, ki jo sami dejansko sopogojujeta.
Keywords: performativity; performativnost; queer; spol; razlike med spoloma; gender; homofobija; education; homophobia; vzgoja in izobraževanje; feministična pedagogika; queer feminist pedagogy