Nacionalne in politične razmere v Kanalski dolini pred in med prvo svetovno vojno. Primer Ukev - Cvirn, Janez (Zgodovinski časopis, 2000)
Na začetku 20. stoletja je nemško-nacionalna stranka na južnem Koroškem politično obvladovala tudi tiste občine, ki so sicer imele večinsko slovensko prebivalstvo. Tipičen primer političnih in nacionalnih razmerij, kakršne so na začetku 20. stoletja prevladovale v Kanalski dolini in drugod na južnem Koroškem, nam nudijo Ukve, ki so bile tudi po rezultatih ljudskih štetij po občevalnem jeziku vseskozi večinsko slovenska občina. Tudi v Ukvah so bili najbolj radikalni eksponentni nacionalnega boja na eni strani slovensko čuteči lokalni župnik (sicer po rodu Čeh Jožef Kukočka) in na drugi strani tenak sloj vaških mogotcev (od župana, sicer lokalnega gostilničarja, do učitelja). Nasprotja so se do skrajnosti zaostrila v teku prve svetovne vojne, ko so posvetne in vojaške oblasti začele z načrtnim preganjanjem narodno zavednih Slovencev, zlasti slovenske duhovščine.
Keywords: Kukačka, Jožef, 1865-1937; Kanalska dolina; zgodovina; history; narodne manjšine; narodnostno vprašanje; politična geografija; slovenska manjšina; Ukve; 1911/1918