Teatro Povero di Monticchiello - Senčar Mrdaković, Marko (Traditiones (Ljubljana), 2025)
Avtor razvije konceptualni okvir za preučevanje na skupnosti temelječih socialnih inovacij in nesnovne dediščine s poudarkom na dejavnikih kraja, participacije, vrednot, kolektivnih spominov in vodenja. V prispevku je obravnavana praksa avtodrame, ki jo že več kot petdeset let vsakoletno prireja gledališče Teatro Povero di Monticchiello na toskanskem podeželju. Z vidika lokalnega prebivalstva in okolice velja avtodrama za dediščino, vendar ima zaradi svojih družbenih učinkov tudi značilnosti socialne inovacije.
Keywords: collective memory; cultural heritage; Geografija podeželja; Gledališče; Kolektivni spomin; Kulturna dediščina; leadership; Podeželje; rural areas; rural geography; theatre; Tuscany (Italy); Vodenje