Novinarji in lektorji: v slogi je moč? - Červ, Gaja (Teorija in praksa, 2009)
V prispevku je predstavljena kvalitativna raziskava poklicnega sobivanja novinarjev in lektorjev v uredništvih šestih slovenskih medijev. Odgovori novinarjev in lektorjev, s katerimi so bili opravljeni poglobljeni intervjuji, na vprašanja o strukturi delovnega okolja ter organizaciji dela in komuniciranja na uredništvu, kjer delajo; o razumevanju lastnega dela in dela novinarja/lektorja ter o medsebojnem sodelovanju so pokazali, da na stopnjo komuniciranja in sodelovanja lektorjev in novinarjev v različnih fazah nastajanja novinarskega izdelka ključno vplivata struktura delovnega okolja uredništva in organizacija dela v njem. Od stopnje komuniciranja in sodelovanja med lektorji in novinarji pa sta odvisna poklicna samopodoba lektorjev in novinarsko razumevanje lektorskega dela.
Keywords: Journalism; Novinarstvo; Novinarji; Journalists; Editorial department; Uredništva; Editing; Lektoriranje; Slovenia; Slovenija; mass media; množični mediji; lektorji; sodelovanje; raziskave