Spominska plošča misijonarju Ignaciju Knobleharju v Škocjanu na Dolenjskem - Globočnik, Damir (Zgodovina za vse, 2020)
Prvi pobudnik za postavitev spomenika misijonarju Ignaciju Knobleharju (1819-1858) in za prenos njegovega trupla iz Neaplja v domovino je bil neznani pisec v Laibacher Zeitung. Zgodnja Danica je objavljala sezname darovalcev (denar so zbirali predvsem duhovniki) in različna mnenja o lokaciji Knobleharjevega spomenika. Nekateri so se namesto za spomenik zavzemali, da bi denar namenili za misijonsko delovanje v Afriki. Spominsko ploščo Ignaciju Knobleharju so odkrili leta 1867 v župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev v Škocjanu na Dolenjskem, kjer je bil misijonar rojen. Marmorni medaljon s portretom misijonarja je delo kiparja Franca Zajca.
Keywords: 19.st.; javni spomeniki; Knoblehar, Ignacij; slovensko kiparstvo; Škocjan na Dolenjskem; Zajc, Franc Ksaver