Raziskave stavbarstva in bivalne kulture Vipavske doline - Ledinek Lozej, Špela (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Avtorica razpravlja o najpomembnejših virih in literaturi za raziskovanje stavbarstva in bivalne kulture v Vipavski dolini, spisanih pred drugo svetovno vojno. Upoštevani so potopisi, poročila, zemljevidi, risbe, kataster, periodika, domoznanska literatura in leposlovje. Sledi predstavitev poglavitne jezikoslovne, etnološke, geografske in siceršnje literature o stavbarstvu in bivalni kulturi Vipavske doline.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudsko stavbarstvo; bivalna kultura; Vipava Valley; Vipavska dolina; zgodovinski pregledi