Ojačitve lesenih nosilcev - Wallner, Edo (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Načinov kako ojačamo lesene nosilce je več in so odvisni predvsem od trenutne situacije in možnosti. Lesen nosilec lahko ojačamo še pred montažo, lahko pa nosilec ojačujemo šele po tem, ko je nosilec že vgrajen in celo obremenjen. Za simulacijo razvoja časovno odvisnih deformacij in napetosti v lesu smo izdelali računalniški program Scout, s katerim je mogoče simulirati dolepljenje lamel iz različnih materialov in celo tehnologijo predkrivljenja. Pri materialih lahko simuliramo poljuben material, tudi take z nelinearnim odzivom vključno z lezenjem. V okviru raziskave smo naredili nekaj primerjalnih simulacij, ki smo jih uporabili za preverjanje programa. Numerični rezultati programa Scout in eksperimentalni podatki dosegljivi iz literature so se razmeroma dobro ujemali. Dokazali smo, da je dolepljenje nateznih lamel vsekakor koristno in, da s prednapenjanjem po tehnologiji predkrivljenja še dodatno povečamo učinek ojačitve. S tem smo dokazali, da je za enak učinek potrebno manj materiala.
Keywords: konstrukcije; nosilci; leseni nosilci; predkrivljenje; lepljen lameliran les; raziskave