Tekmujoči koncepti nacionalizma - Mandelc, Damjan (Teorija in praksa, 2011)
Članek kritično obravnava nekatere izbrane vidike študij nacionalizma, pri čemer izpostavlja teme in vsebine, ki so pogosto spregledane oziroma v širšem raziskovanju tega fenomena ostanejo ob robu. Čeprav so na prvi pogled nekompatibilne, tovrstne teme v resnici predstavljajo srž diskusije, saj prispevajo k osvetljevanju tistih antagonizmov, v katere se je raziskovanje nacionalizma ujelo v preteklih desetletjih, ko so se na eni strani znašli vnaprejšnji kritiki, na drugi pa pristranski zagovorniki. V članku smo razgrnili poglede, ki nacionalizem obravnavajo kot zvrst diskurza, se opredelili do dihotomij, ki so ena prepoznavnejših lastnosti, po katerih različni avtorji razumevajo nacionalizem, predstavili tipizacije nacionalizma in se posvetili nekaterim ključnim konceptom izbranih teoretikov nacionalizma,kot so zamišljene skupnosti, izumljene tradicije in banalni nacionalizem.
Keywords: nacionalizem; nationalism; discourse; diskurz; imagined communities; zamišljene skupnosti; izumljene tradicije; banalni nacionalizem; invented traditions; banal nationalism