Prison and probation - Pleško, Martina (Varstvoslovje, 2026)
Namen prispevka: Namen prispevka je analizirati prevladujoče medijske narative ter razlike v vidnosti in interpretaciji zapornih kazni in probacije v hrvaških medijih. Metode: Izvedena je bila analiza vsebine člankov, objavljenih v vodilnih hrvaških spletnih medijih med letoma 2020 in 2024, z uporabo pristopa mešanih metod. Analiza se osredotoča na tematski okvir, jezik, pogostost omemb in družbeni kontekst. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da se tema zapornih kazni omenja bistveno pogosteje kot tema probacije. Pri njunem prikazovanju so bile ugotovljene določene razlike v tonu člankov, uporabi senzacionalizma, navajanju znanih oseb ali popolne identitete storilcev, osumljencev, obsojencev, zapornikov in žrtev, pa tudi v uporabi naslovnih slik. Omejitve/uporabnost raziskave: Raziskava ima več omejitev, vključno z metodo iskanja člankov in morebitnim vplivom raziskovalčeve subjektivnosti ter pristranskosti pri analizi. Prihodnje raziskave bi morale zajeti več portalov v daljšem časovnem obdobju ter preučiti poznavanje kazenskopravnih sankcij in načinov poročanja med novinarji. Praktična uporabnost: Ugotovitve lahko prispevajo k boljšemu razumevanju, kako mediji oblikujejo javno dojemanje zapornih kazni in probacije, ter odpirajo prostor za razpravo o vidnosti in sprejemanju različnih oblik sankcij v hrvaški družbi. Izvirnost/pomembnost prispevka: Kot prva raziskava te vrste na Hrvaškem lahko pomaga povečati ozaveščenost in razumevanje načina, kako mediji prikazujejo kazenske sankcije, ter služi kot izhodišče za primerjalno analizo medijskega prikazovanja kazenskih sankcij na mednarodni ravni.
Keywords: community sanctions; Croatia; Hrvaška; media; mediji; prison sentence; probacija; probation; sanctions; sankcije; skupnostne sankcije; zaporna kazen