Pomen vključevanja vaj reševanja iz vode v izobraževalne programe študentov zdravstvenih smeri - Hiti, Nina (Šport (Ljubljana), 2016)
V Sloveniji je zaradi utopitve v obdobju od leta 2000 do 2013 v povprečju umrlo 26 oseb na leto. Namen raziskave je ugotoviti vpliv vključevanja vaj reševanja iz vode v izobraževalne programe študentov zdravstvenih smeri in vpliv teh vaj na njihovo poznavanje ukrepov pri reševanju utapljajoče osebe; opozoriti na pomen poznavanja lastnih plavalnih sposobnosti kot osnove za zagotavljanje osebne varnosti pri reševanju iz vode z ozirom na stanje utapljajoče osebe in okoliščine. V raziskavi je sodelovalo 506 študentov Zdravstvene fakultete in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Ugotovitve so na teoretičnem primeru plavalne nesreče z utapljajočo osebo pokazale, da tisti študentje, ki so že obiskovali vaje reševanja iz vode, bolje poznajo pravilne ukrepe reševanja iz vode kot študenti, ki vaj reševanja iz vode še niso obiskovali. Vključitev vaj reševanja iz vode in prve pomoči utopljencu v izobraževalne programe zdravstvenih smeri je izrednega pomena, saj vpliva na boljše znanje o zagotavljanju varnosti v vodi in varnem reševanju iz vode.
Keywords: aquatic accidents; drownings; plavalne nesreče; plavalno znanje; reševanje iz vode; swimming skills; utopitev; utopljenec; water rescue