Sto let čakanja na olimpijsko priložnost – zgodovina namiznega tenisa v luči Olimpijskih iger - Kondrič, Miran (Šport (Ljubljana), 2024)
Pred vrati so že XXXIII. olimpijske igre moderne dobe, ki bodo tokrat potekale v Parizu, za mnoge najbolj romantičnem mestu na svetu. Na programu olimpijskih iger je kar 32 športov, ki že poznajo svoj razpored dogodkov. Vseh 329 dogodkov je razporejenih v 18. dneh tekmovanja od srede, 24. julija, do nedelje, 11. avgusta 2024. Med njimi je tudi namizni tenis. Namizni tenis je olimpijski prvenec doživel na XXIV. igrah v Seulu leta 1988. Takrat so bile v tekmovalni urnik vključene štiri discipline – posamezno in dvojice za moške in ženske. Ta oblika se je obdržala do leta 2004. Od leta 2008 so igre dvojic zamenjale ekipne tekme, v Tokiju 2020 pa so bile vključene v program XXXII. olimpijskih iger tekme mešanih dvojic. Trenutno je na programu olimpijskih iger tako pet disciplin (dve v moški konkurenci, dve v ženski in ena v mešanih dvojicah).
Keywords: history; namizni tenis; Olimpijske igre; Olympic games; para namizni tenis; para table tennis; sport; šport; table tennis; zgodovina