Bukvar - nastopna izdaja Mateja Karamana in njegovo mesto pri oblikovanju posebnega glagolskega grafičnega sistema v Karamanovih izdajah liturgičnih knjig - Babič, Vanda (Jezik in slovstvo, 1998)
Avtorica primerja dva hrvaška glagolska bukvarja iz obdobja vzhodnoslovanizacije: Azbukividnjak slovinskij (Rim, 1629) Rafaela Levakovića in Bukvar´ Slavenskij (Rim, 1739) Mateja Karamana. Čeprav sta bukvarja vsebinsko izenačena, v svojo glagolsko grafično in pravopisno zasnovo sprejemata dve različni pravopisni tradiciji, na eni strani zakonitosti hrvaškega glagolskega (natančneje, protestantskega) izdajateljstva, na drugi pa vzhodnoslovansko cirilsko grafično osnovo, ki je glagolski črkopis prilagodila cirilskemu in postavila temelje za oblikovanje značilnega vzhodnoslovanskega fonetičnega sistema.
Keywords: Karaman, Matej, 1700-1771; Levaković, Rafael, ok. 1597-1649; Croatian; hrvaščina; glagolski tiski; Bukvar; glagolica; Glagolitic alphabet; orthography; pravopis