Izobraževanje visokošolskih učiteljev s posebnim poudarkom na sobotnem letu - Tancer Verboten, Mojca (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
V prispevku sta podrobno analizirani obveznost in pravica do izobraževanja visokošolskih učiteljev, zaposlenih na univerzi kot najvišji izobraževalni inštituciji. Podrobno so predstavljeni mednarodni akti, ki se nanašajo na področje izobraževanja, ter pravna ureditev področja v zvezi z izobraževanjem, izpopolnjevanjem in usposabljanjem na izbranih ureditvah v Republiki Sloveniji. Za prikaz pravice do odsotnosti z dela, namenjene za izvedbo raziskovanja ter dodatnega usposabljanja na znanstvenem in študijskem področju, je bila opravljena analiza sobotnega leta kot posebnega instituta, ki je namenjen predvsem visokošolskim učiteljem. V Republiki Sloveniji je ta pravica do poglobljenega izpopolnjevanja na področju raziskovalne dejavnosti predvidena za obdobje enega leta.
Keywords: education; further training; higher education teachers; izobraževanje; izpopolnjevanje; Sabbatical; sobotno leto; specific training of higher education teachers; specifična usposabljanja visokošolskih učiteljev; visokošolski učitelji