Spontano predrtje žolčnika - Gajzer, Borut (Medicinski razgledi, 2000)
Predrtje žolčnika je Iahko akutno s posledičnim biliarnim vnetjem potrebušnice, subakutno z nastankom ognojka (abscesa) ali kronično z nastankomfistuil med žolčnikom in črevesjem. Najpogosteje je povezano z boleznimi žolčnika, ki so posledica žolčnih kamnov, vendar sami žolčni kamni ne pogojujejo nastanka predrtja. Dejavniki tveganja za predrtje so moški spol,sladkorna bolezen, ateroskleroza, zavrt imunski sistem, raki, parenteralno hranjenje in huda obolenja jeter. Zaradi visoke smrtnosti pri predrtju žolčnika sta pri obravnavi bolnikov pomembna zgodnji sum na predrtje in hitro kirurško ukrepanje. Od preiskav se največ uporablja ultrazvočni pregled trebuha, najbolj natančno pa predrtje pokaže scintigrafija žolčnika. Pred operacijo postavljena diagnoza predrtja žolčnika je redka. Predstavljen je primer mlajšega bolnika z akutnim spontanim predrtjem žolčnika in razširjenim biliarnim vnetjem potrebušnice. Diagnozo predrtja smo postavili šele med operacijo. Pri bolniku nismo našli žolčnih kamnov ali drugih. dejavnikov tveganja za predrtje žolčnika, patohistološki pregled pa je pokazalholesterolozo in blago kronično vnetje žolčnika.
Keywords: Gallbladder diseases; žolčnik; predrtje; Rupture, spontaneous; vnetja; Cholelithiasis; Biliary fistula; Adult; diagnostika