France Prešeren in František Ladislav Čelakovský - znaki, razmerja in pomeni - Vinkler, Jonatan (Jezik in slovstvo, 1999)
František Ladislav Čelakovský je bil prvi Čeh, ki se je načrtno strokovno ukvarjal s slovensko literaturo, jo kritično vrednotil in prevajal. Članek prinaša analizo korespondence med Prešernom in Čelakovskim ter analizo spisa Čelakovskega Krajinská literatura (Časopis českého Museum VI (1832), 443-454). Ob tem rešuje tudi vprašanje recepcije spisa Čelakovskega pri slovenskem bralcu in vpračanje razmerja Krajinske literature in estetske usmeritve Čelakovskega v njej do Prešernove estetske paradigme. V tej smeri ugotavlja, da je Čelakovský s Krajinsko literaturo v slovensko literarno življenje posegel tako, da je branil Prešernovo estetsko usmeritev in s tem tip breznamenske slovenske literature, ki je zavezana samo estetskim kriterijem in ki jo danes označuje idejna, snovna, zvrstna in izrazna razčlenjenost.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Čelakovský, František Ladislav, 1799-1852; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska literarna zgodovina; literarni zgodovinarji; literary historian; 19.st.