Rezilientnost LGBTQ+ mladih v okviru vzgoje in izobraževanja - Ferbežar, Nika (Teorija in praksa, 2023)
Vzgojno-izobraževalne ustanove posedujejo velik potencial za zmanjševanje vpliva manjšinskega stresa na življenja mladih LGBTQ+. V članku se osredotočamo na rezilientnost mladih LGBTQ+ v okviru šolskega okolja. Opravljen sistematiziran integrativni pregled literature je zajel 57 empiričnih in teoretičnih kosov gradiva. Kvalitativna vsebinska analiza kaže, da lahko vzgojno-izobraževalne ustanove za učenke_ce LGBTQ+ predstavljajo pomemben vir skupnostnih procesov rezilientnosti, medtem ko je njihova vloga pri krepitvi individualnih procesov rezilientnosti manjša. Kot pomembna so se izkazala tudi področja, ki niso nepo-sredno vezana na šolsko polje, a je v okviru le-teh za optimalen razvoj mladih LGBTQ+ zaželena zavzetost šolskega strokovnega osebja.
Keywords: education; gender; LGBTQ+ youth; manjšinski stres; minority stress; mladi LGBTQ+; resilience; rezilientnost; sexual orientation; sistematiziran integrativni pregled literatur; spol; spolna usmerjenost; systematised integrative literature review; vzgojno-izobraževalni sistem