Solidification and fracture of an as-cast Ni alloy - Torkar, Matjaž (Materiali in tehnologije, 2006)
Izceje v zlitini z lito strukturo poslabšujejo preoblikovalnost v vročem. Za preiskavo so bili odrezani vzorci iz litih ingotov zlitine na osnovi niklja z maso 20 kg. Preiskana je bila strjevalna struktura in določena intenziteta izcej. Vzorci so bili prelomljeni v hladnem in preiskana je bila morfologija površine preloma. Med počasnim strjevanjem nastajajo po mejah zrn karbidni delci, ki zmanjšujejo kohezijo med zrni in vplivajo na morfologijo preloma. Na vrsto preloma vplivajo stebrasta strjevalna zrna zaradi poti preloma vzdolž mej dendritov.
Keywords: nikljeve zlitine; mikrostruktura; strjevanje