Pripravništvo profesorjev slovenščine v Sloveniji in Avstriji - Šebjanič, Maja (Jezik in slovstvo, 2014)
Pripravništvo je načrtovano in strokovno vodeno praktično usposabljanje učiteljev začetnikov za samostojno delo. Kot tako pomeni vstopanje v poklic in uvajanje v pedagoško delo. Organizacija pripravništva se razlikuje od države do države. V Sloveniji in Avstriji je vstop v pedagoški poklic urejen in organiziran na državni ravni. Modela sta precej podobna, vendar se v nekaterih pomembnih vidikih razlikujeta. Izsledki manjše empirične raziskave, ki je temeljila na posredovanju izkušenj profesorjev slovenščine s pripravništvom, kažejo nekatere pomanjkljivosti obstoječe ureditve pri nas in nakazujejo možne spremembe za kakovostnejši vstop in uvajanje profesorjev slovenščine v pedagoško delo.
Keywords: Slovene; slovenščina; didactic method; didaktika; pripravništvo; učitelj začetnik; profesor slovenščine; zakonodaja; Slovenia; Slovenija; Austria; Avstrija