Istrian folk narrative tradition from the perspective of changing borders - Kropej, Monika (Traditiones (Ljubljana), 2013)
Članek obravnava ljudsko pripovedno izročilo Istre,v katerem odsevata kulturna krajina in vsakdanje življenje ljudi. Predstavljen je kratek pregled spreminjajočega se istrskega pripovednega izročila na tem območju, kjer danes s širitvijo Evropske unije formalne meje počasi izginjajo. Raziskava se opira na dela starejših piscev, prav tako pa tudi na objave novejših raziskovalcev in zbiralcev istrskega duhovnega izročila. Posebna pozornost je namenjena ljudskemu pripovednemu izročilu, povezanem s kulturno krajino, in vlogi, ki ga lahko ima pri ohranjanju kulturne podobe krajin ter oživljanju nesnovne dediščine, prav tako pa tudi pri preseganju etničnih, posredno pa tudi družbenih in ekonomskih problemov.
Keywords: ethnology; Etnologija; Nesnovna dediščina; Ljudsko pripovedništvo; Narodna identiteta; Istra; Istria; Ljudsko slovstvo; oral literature