Slovenci v Združenih državah - Stanonik, Janez (Dve domovini, 1996)
Avtor uvodoma poda statistično analizo slovenskega priseljevanja v ZDA v drugi polovici 19. stoletja. Sledi analiza socialnega položaja in politične opredeljenosti Slovencev v ZDA, kot se kaže v njihovih prvih bratskih organizacijah. Od 70-tih let 19. stoletja zasledimo tudi prve knjige za potrebe ameriških Slovencev, ki so jih seznanjale z angleškim jezikom, ameriškimi ustanovami in ekonomskimi razmerami v tej deželi.
Keywords: 1848-1891; družbeni položaj; Slovenci; Slovenes; slovenski izseljenci; United States of America; ZDA