Javno mnenje in vojska - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2011)
Članek poskuša pojasniti navidezno protislovje med hkratno brezbrižnostjo javnosti do vojske in sorazmerno visokim javnim zaupanjem vanjo v sodobnih državah. Prek kratke teoretske opredelitve vprašanja civilno-vojaških razmerij in vloge javnosti v njih ter sekundarne analize javnomnenjskih podatkov in njihove mednarodne primerjave, razkrivamo značilnosti zapletenega odnosa med javnostjo in vojsko ter izvajamo klasifikacijo držav na relaciji brezbrižnost-zaupanje javnosti v vojsko. Še posebej podrobno obdelamo slovenski primer, v katerem je zaupanje javnosti v vojsko kljub nihanjem sorazmerno visoko, spremljata pa ga majhen interes za vojaške zadeve in brezbrižnost. Članek napoveduje, da lahko sodelovanje vojske v mednarodnih mirovnih operacijah in misijah, ki je bilo ključni vir legitimnosti vojske v zadnjih dveh desetletjih, sčasoma postane vir njene nelegitimnosti.
Keywords: Javnost; Public; Public opinion; Javno mnenje; Army; Vojska; Zaupanje; Trust