Vpliv ljubljanskega odlagališča komunalnih odpadkov "Barje" na podzemno vodo - Prestor, Joerg (Geologija, 2002)
Z vzorčevanjem iz vzorčno-piezometričnih vrtin v okolici odlagališča komunalnih odpadkov Barje je bilo posneta stanje kakovosti podzemnih vod, s pomočjo matematičnega modela pa so bile ocenjene hitrosti in smeri pretakanja.Ugotovljen je bil jasen vpliv redukcijskih pogojev v spodaj ležečihplasteh zaradi konsolidacije tal in zmanjšanja njihove prepustnosti, zaprtja površine z odpadki in vpliva izcednih vod iz starega nezatesnjenega dela odlagališča. Zaradi redukcijskih pogojev nastopajo v neposredni okolici odlagališča povišane vsebnosti kemijskih zvrsti, ki so značilne za oksidacijsko redukcijske procese. Druge nevarne snovi ne kažejo širjenja v horizontalni smeri izven območja odlagališča.
Keywords: komunalni odpadki; Ljubljana; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; odlagališča; odpadki; onesnaževanje voda; podtalnica; podzemne vode