K osnovnim mehanizmom glagolsko-imenskega pregibanja v italijanščini in slovenščini - Nartnik, Vlado (Jezikoslovni zapiski, 2001)
Italijanščina in slovenščina kazeta nekatere podobnosti, ki lahko izhajajo iz več ko tisočletne soseščine. Značilno oblikovno podobnost predstavlja že oblikovanje polpreteklika z glagolsko-imenskim pregibanjem, ki predstavlja stičišče različnosti italijanskega in slovenskega videnja časoprostora: v jedru italijanskega videnja je sprega kot pregibanje v času, v jedru slovenskega videnja je sklanja kot pregibanje v prostoru.
Keywords: primerjalno jezikoslovje; glagol; verb; Slovene; slovenščina; Italian; italijanščina