The use of neuroscientific discoveries in criminal and civil evidence law - Magyar, Denis (Medicine, law & society, 2018)
Problem objektivizacije v kazenskem in civilnem dokaznem pravu predstavlja izhodišče predmetnega dela. Avtor zastopa stališče, da bi bilo koristno pri objektivizaciji subjektivnih dejstev uporabiti odkritja nevroznanosti. Ta je namreč že naredila prve korake na področju objektivizacije bolečine in drugih subjektivnih dejstev. Avtor opozarja tudi na omejitve, ki se lahko pojavijo pri uporabi nevroznanstvenih odkritij v sodnih postopkih. Zaključuje, da se lahko posamezna odkritja že uporabijo v dokazne namene in da se bo njihovo število še povečevalo. Nadaljnji razvoj bo namreč izboljšal nevroznanstvene metode, kar bo povečalo število (zanesljivih) odkritij v dokaznem pravu. S tem bodo nevroznanstvena odkritja postala pomemben del objektivizacije subjektivnih dejstev v kazenskih in civilnih postopkih.
Keywords: dokazi; dokazna vrednost; nevroznanost; objektifikacija subjektivnega; subjektivna dejstva