Stereo capture unit for real-time computer vision, featuring hardware-accelerated digital filter design - Kramberger, Iztok (Informacije MIDEM, 2003)
Pomembno vlogo za čim bolj intuitiven način interakcije med uporabnikom in strojem ima procesiranje v realnem času. Članek prikazuje razvoj na računalniškem vidu zasnovanega vmesnika za zajemanje stereoskopskega video signala, ki omogoča poglobljeno interakcijo med uporabnikom in strojem znotraj aplikacij sodobnih telekomunikacijskih tehnologij. Glavni problem sodobnih mobilnih telekomunikacijskih tehnologij predstavlja omejena velikost prikazovalnega polja in načina vnosa podatkov oziroma navigacije same naprave. Eden izmed najprikladnejših naeinov reševanja tega problema je uporaba razpoznavanja kretenj znotraj aplikacij navidezne in razširjene resničnosti. Predstavljena je metoda barvnega sledenja, kjer smo razvili pristop barvnega in prostorskega filtriranja za označevanje kožnih značnic in tvorbe kožnih formacij na nivoju bitnih mask. Prikazana je struktura enote za zajemanje stereoskopskega video signala z uporabo strojnega pospeševanja v obliki digitalnega nelinearnega parametričnega filtra, ki omogoča iskanje kožno obarvanih regij v dvodimenzionalnem slikovnem zaporedju v realnem času. Parametrična zasnova predstavljenega pristopa omogoča samodejno sprotno prilagajanje na spremembe osvetlitve v sceni, kjer obstaja tudi možnost samodejne adaptacije na različne tipe kože.
Keywords: digitalni filtri; digitalno procesiranje; filtriranje; koža; obdelava slik; računalniški vid