Raziskave na področju slovenskega narodnega vprašanja v Sloveniji po letu 1990 - Klemenčič, Matjaž (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
INV predstavlja danes eno najstarejših evropskih znanstvenih ustanov, ki svoje delo v celoti posveča proučevanju narodnostne in še posebej manjšinske problematike. Raziskovalci se ukvarjajo s številnimi področji raziskovanja položaja slovenskih avtohtonih manjšin v sosednjih državah, obeh avtohtonih manjšin v Sloveniji in Slovencev kot izseljenskih skupnosti zunaj slovenskega etničnega ozemlja. Pogoste so tudi raziskave položaja romske skupnosti in zgodovine Nemcev na območju današnje Republike Slovenije. Po osamosvojitvi Slovenije se je razmahnilo še raziskovanje t. i. novodobnih manjšin , ki jih predstavljajo priseljenske skupnosti v Sloveniji. Na eni strani gre za priseljenske skupnosti iz nekdanje Jugoslavije, ki so se v Sloveniji naselile od šestdesetih let 20. st. dalje, na drugi pa za priseljenske skupnosti, ki so se v Sloveniji naselile šele po njeni osamosvojitvi. Z raziskavami slovenskega narodnega vprašanja se ukvarjajo še raziskovalci na univerzah v Ljubljani, Mariboru in Kopru, na različnih inštitutih v okviru ZRC SAZU v Ljubljani, na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani itd. Ne gre pa prezreti tudi raziskav v okviru institucij slovenskih manjšin v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Rezultat omenjenih proučevanj so številna dela, od katerih so bila mnoga objavljena tudi v uglednih tujih revijah oziroma zbornikih simpozijev. Samo raziskovalci INV so po letu 1990 v tujini objavili več kot 200 tovrstnih prispevkov in šest knjig.
Keywords: raziskovalni inštituti; Inštitut za narodnostna vprašanja (Ljubljana); raziskovalci; narodne manjšine; narodnostno vprašanje; zgodovinski pregledi